Een milieubewuste begrafenis

03/08/2012 17:3433 reactiesViews: 3

kartonnen kistMilieuvriendelijk bij leven en na de dood

Bij leven doen we alles om het milieu te sparen en zo min mogelijk energie te verspillen. Waarom zouden we dat dan ook niet doen na onze dood?
Deze mogelijkheid is er in de vorm van de “groene begrafenis”.

Wat is een groene uitvaart?

Het klinkt misschien gek, maar je kunt je tegenwoordig op biologisch afbreekbare wijze laten begraven.

Een traditionele kist is gemaakt van hout dat bewerkt is met lijmen en andere chemische stoffen en bekleed met sythetisch materiaal. Een natuurlijke kist is gemaakt van bananenbladeren of karton. Het is ook mogelijk om in plaats van een kist voor een lijkwade te kiezen.

Voor wie zich na zijn dood liever laat cremeren zijn er wateroplosbare urnen, die op heel natuurlijke wijzen zorgen dat de as zich vermengt met de aarde waar de urn geplaatst is.

Waar is dit mogelijk?

In Nederland zijn er steeds meer begraafplaatsen die ruimte maken voor het ecologisch begraven. Een voorbeeld hiervan is Begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen. Daar is een ecologische grafstrook gereserveerd voor het “groen begraven”.

Natuurbegraafplaats Bergerbos in St. Odiliënberg is helemaal ingericht als ecologische begraafplaats. Eigenlijk is ingericht niet het juist woord, want de natuur kan tamelijk vrij haar gang gaan en er is niets dat verraadt dit een laatste rustplaats is. Er is hier en daar een zwerfkei geplaatst om de graven aan te duiden maar verder waan je je in prachtig een wandelbos.

Welke kosten komen er bij kijken?

Afhankelijk van de inhoud van uw begrafenisverzekering en de keuze van de begraafplaats zijn de kosten van de groene uitvaart gedekt. In principe is deze milieuvriendelijke manier van begraven zelfs goedkoper dan de reguliere methode; een kartonnen kist is voordeliger en het weglaten van een grafmonument scheelt ook een enorm bedrag. Toch is het belangrijk vooraf te kijken hoe duur een graf in uw gemeente is. Uit onderzoek van DELA bleek dat er een verschil van €6000 zit tussen de goedkoopste en duurste gemeente in Nederland.

Heeft de groene uitvaart de toekomst?

Nu steeds meer mensen zich bekommeren om het milieu is te verwachten dat ook de groene begrafenis steeds populairder zal worden. Het is waarschijnlijk eerder onwetendheid dan onwilligheid dat nog niet meer mensen.

Tags:

Laat een reactie achter