Bewust omgaan met energie

05/09/2012 17:3217 reactiesViews: 3

energiebewustDe meeste mensen willen proberen zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Het is beter voor het milieu en daarnaast is energie de laatste jaren flink duurder geworden. Je kunt tegenwoordig zonder problemen een energieleverancier selecteren en energieprijzen vergelijken, maar de tijden dat energie echt goedkoop was zijn voorbij.

We moeten dus, zowel voor het milieu als voor onze portemonnee, zuinig omgaan met energie en voor veel Nederlanders zijn er best nog wel mogelijkheden om stroom te besparen.

Zo zijn niet alle huizen in Nederland optimaal geïsoleerd. Door een huis te isoleren zal warmte langer binnen blijven en is er dus minder energie benodigd om het huis op te warmen. De kosten van isolatie lijken misschien in eerste instantie erg hoog, maar het is een eenmalige investering waar je de rest van je leven de vruchten van plukt.

Daarnaast gebruiken veel mensen ook nog altijd gloeilampen. De gloeilamp is een lamp die veel licht geeft, maar daar staat wel tegenover dat het een uiterst inefficiënte lamp is. Een gloeilamp zet ongeveer 90 procent van de energie om in warmte en minder dan 10 procent wordt gebruikt voor de verlichting van de kamer. Spaarlampen en andere lampen die efficiënt met energie omgaan kunnen het energieverbruik drastisch verminderen.

Een derde punt dat ook belangrijk is, is het bewust selecteren van elektrische apparaten. Bij veel elektrische apparaten, bijvoorbeeld TV’s, zit er een groot verschil tussen het verbruik van verschillende merken en de verschillende modellen. Met behulp van het energielabel is eenvoudig te zien hoeveel energie een apparaat verbruikt en ook online is het verbruik van de meeste apparaten precies te vinden. Hoewel een energiezuinig model misschien iets meer geld kost, kan het op lange termijn veel energie besparen en een goede investering zijn.

Tot slot is het raadzaam om oude apparatuur echt uit te zetten en niet in de standby-stand te zetten. Veel oudere apparaten gebruiken in standby-stand en in uitgeschakelde stand dezelfde hoeveelheid energie. Het is dan ook verstandig om de apparaten echt uit te schakelen, zodat ze geen energie meer verbruiken.

Bron:

http://www.bewustverbruiken.be/energie.html

Tags:

Laat een reactie achter