Europese energielabels op TV’s

20/11/2012 10:3420 reactiesViews: 1

Het is vandaag ongeveer een jaar geleden dat energielabels verplicht op televisies moeten worden gezet. Het heeft het eenvoudiger gemaakt voor mensen om een energiezuinige televisie uit te zoeken en het verbruik van televisies te vergelijken.

Het energielabel werd eind 2011 ingevoerd en alle televisies kregen vanaf dat moment een verplicht energielabel tussen de A (heel zuinig) en G (heel onzuinig). De labels zullen in de toekomst echter nog veranderen en we zullen van A – G naar A++ – E naar A+++ – D gaan.

Televisies die op dit moment al aan de eisen van het A++ label voldoen mogen hun rating al op het product tonen en het kan dus voorkomen dat de labels enigszins van elkaar verschillen. Door de opmaak van het label zal het echter altijd duidelijk zijn tot welke categorie het product behoort.

Over het algemeen zijn de meeste TV’s met een LCD- en LED-scherm vrij zuinig en TV’s met een plasma-scherm zijn vaak wat minder zuinig. In kosten zal het uiteindelijk echter niet zoveel schelen en in praktijk is het vaak maar een paar tientjes per jaar.

Mensen die een nieuwe TV willen aanschaffen zullen dan ook goed moeten nadenken wat ze willen. Een plasma TV heeft in donkere ruimtes vaak een betere beeldkwaliteit en daarnaast is de prijs vaak lager dan die van LCD- of LED-TV’s met een gelijke beelddiagonaal.

Als duurzaamheid belangrijk is, dan is het wellicht echter niet de juiste keuze. Naast de TV zal je ook op het verbruik van set-top boxen moeten letten (box voor bijv. digitale TV). Het type kabel en een eventuele splitter (bijv. HDMI kabel en hdmi splitter) verbruiken normaal gesproken verder geen stroom.

Bron: energielabel.nl

 

Tags:

Laat een reactie achter