Waarom biologisch eten een goede investering is

06/03/2014 17:513 reactiesViews: 12

duurzame-investering In Nederland wordt biologische voeding steeds populairder en wordt het steeds gemakkelijker je ook buitenshuis te houden aan een volledig biologisch dieet. Maar wat is biologische voeding nu eigenlijk precies? En waarom zou je hier wel of niet aan beginnen?

Biologisch is gezonder

Waar biologische groenten je lichaam niet direct gezonder maken, is dit dan ook niet de kern van biologische landbouw en voeding. Waar het wel om gaat is dat de voedselproductie weer wordt gebaseerd op de ecologische draagkracht van de directe omgeving, zonder ingrijpen met kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en met respect voor dieren. Dit komt bijvoorbeeld terug in het eten van seizoensgroente. Op deze manier komt gezonde voeding voort uit een gezond landbouwsysteem.

Biologische producten bevatten minder bestrijdingsmiddelen

eko-consumentOp biologische producten zitten veel minder bestrijdingsmiddelen en resistente bacteriën. De natuurlijke bestrijdingsmiddelen die op de producten gebruik kunnen zijn worden bovendien een stuk sneller worden afgebroken. Omdat niet alle landbouw biologisch is, kunnen de producten die buiten de kassen worden verbouwd nog altijd rondvliegende stoffen opvangen die op het gewas neerdalen.

Biologisch is niet per se duurder

Vaak denken mensen dat het eten van biologische producten heel veel geld kost, maar dit ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Mensen die biologisch eten, eten vaak veel minder vlees, wat één van de duurste levensmiddelen is. Bovendien gaan mensen die biologisch eten bewuster met hun voeding om; ze kopen niet meer dan ze nodig hebben en gooien minder vaak eten weg.

Een duurzame investering

Bij biologische landbouw staat respect voor de natuur dus centraal, waardoor het voedsel weer ‘echt’ is. Zo zijn enkele richtlijnen van het EKO-keurmerk dat het vee vrije uitloop heeft en er geen genetisch gemodificeerde organismen gebruikt worden. Biologische voeding is dus eigenlijk heel logisch, en waarom zou je het hierbij laten? Net als bij biologische voeding heeft men het idee dat bespaaroplossingen en het gebruik van groene energie ook veel duurder moeten zijn dan gewone (grijze) energie. Maar dit is helemaal niet zo: de investering helpt je op de lange termijn juist om geld te besparen en kan extra besparingen opleveren naast het vergelijken van energieleveranciers. Het hebben van een minimale ecologische afdruk werpt zijn vruchten af, zo bewijst een rapport van de Europese Commissie, waaruit blijkt dat de Europese industrie steeds sterker staat door het gebruik van en de investering in duurzame energie. Ben je benieuwd naar jouw ecologische voetafdruk? Doe hier de test!

ecolife-voetafdruk

Tags:

Laat een reactie achter