Bewuster door het energielabel

29/12/2014 11:2713 reactiesViews: 6

energielabel

Alle huiseigenaren krijgen in het begin van 2015 hun voorlopige energielabel toegestuurd. Het label is bedoeld als stimulans om na te denken over het energiezuiniger maken van je woning en bewuster te worden van je energieverbruik. Als je je huis wil verkopen of opnieuw wilt verhuren, moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan online en het kost enkele tientjes. Als bij verkoop of verhuur een definitief label ontbreekt, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro.

Waarom een energielabel?

Het energielabel wordt ingevoerd zodat kopers en huurders in een oogopslag kunnen zien of de woning die ze op het oog hebben zuinig of juist onzuinig is. Dat is belangrijk en handig: een zuinige woning betekent iets goeds doen voor het milieu en voor jezelf lagere energiekosten krijgen. De labels lopen van A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) en geven aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met vergelijkbare huizen. Er wordt gekeken naar isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. De uitslag valt te lezen in het energielabel: een document waarin beschreven is op welke gebieden een huis zuinig is of juist niet. Een voorbeeld van een label vind je hier (PDF).

Voorlopig en definitief label

Huiseigenaren krijgen begin 2015 een voorlopig energielabel. Dit is gebaseerd op schattingen. Zo wordt onder andere gebruik gemaakt van het bouwjaar van je huis. In de praktijk kan je woning een slechter of juist beter energielabel hebben. Het is dus belangrijk om, zeker als je je huis gaat verkopen of verhuren, een definitief label aan te vragen. Op die manier kom je er pas echt achter hoe energiezuinig je woning is. Een huis met een groen energielabel (label A of B) is comfortabeler en bespaart veel in je energiekosten. Een huis met zo’n label zal dus eenvoudiger verkocht of verhuurd worden dan een huis met een rood energielabel.

energielabel-infographic2

Tags:

Laat een reactie achter