Rotterdam en Amsterdam zijn duurzame steden

18/02/2015 14:029 reactiesViews: 5

Amsterdam-skylineARCADIS is een organisatie die oplossingen levert op het gebied van infrastructuur, water, milieu en gebouwen. De organisatie wil onder andere mobiliteit en duurzaamheid verbeteren. Een manier waarop dit gebeurt is het opstellen van een Sustainable Cities Index 2015. Hiervoor heeft de organisatie veel verschillende steden, verspreid over de hele wereld, onderzocht op duurzaamheid.

Wereldwijde duurzaamheid in de stad

Steden die duurzaam zijn, hebben een hoge levenskwaliteit en welvaart en stoten de minste broeikasgassen uit. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat Frankfurt de meest duurzame wereldstad is. Op plaats twee en drie staan Londen en Kopenhagen. Nederland mag echter trots zijn: de vierde én vijfde plaats worden namelijk ingenomen door Amsterdam en Rotterdam. Van de steden in de top 10 zijn er zeven Europees. De hoogst genoteerde Aziatische stad is Seoel, op plaats 7. Toronto is de eerste Noord-Amerikaanse stad in de lijst. Deze stad is te vinden op plaats 12. Het volledige rapport is online te lezen (PDF).

Nederland en duurzaamheid

Nederland doet het goed op het gebied van duurzaamheid. Volgens ARCADIS komt dat omdat ons land gewend is om op kleine gebieden een leefbare omgeving te creëren. Zowel in Rotterdam als in Amsterdam staat duurzaamheid hoog op de agenda. In Rotterdam worden stad en haven steeds meer met elkaar vervlochten. De stad wil, terwijl het aantal inwoners de komende dertig jaar verdubbelt, de milieudruk minimaliseren. In Amsterdam wordt de nadruk gelegd op uitstootvrij verkeer in 2025, onder meer door het aantal elektrische oplaadpunten uit te breiden. Deze twee Nederlandse steden zijn dus een voorbeeld. Niet alleen voor andere Nederlandse steden, maar ook voor veel andere wereldsteden.

Tags:

Laat een reactie achter