Nederlanders gaan voor duurzaam

15/03/2015 08:5525 reactiesViews: 5

Een eenvoudige manier  om duurzaam te leven is om efficiënt om te gaan met energie. Een andere manier is om over te stappen op groene energie. Doordat bijna iedere energieleverancier tegenwoordig groene energie aanbied stappen steeds meer mensen en bedrijven over op duurzame energie.

Verdubbeling duurzame stroom

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd, is het gebruik van groene energie met 108% vermeerderd sinds 2000. Dat blijkt uit een het Renewable Energy Databook 2013 dat het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) onlangs publiceerde. Wereldwijd wordt er tegenwoordig 5,095 TWh elektriciteit duurzaam geproduceerd. Dat is bijna een kwart (23%) van de totale elektriciteitsproductie in de wereld. De snelst groeiende duurzame elektriciteitsbronnen zijn zonne- en windenergie. Het geïnstalleerd vermogen wind groeide in de periode 2000-2013 met een factor 18 en zonne-energie zelfs met een factor 68.

duurzame_elektriciteit_capaciteit

Duurzame energie in Nederland

Onderzoek van Bloomberg New Energy Finance heeft uitgewezen dat wereldwijd de investering in groene energie in 2015 met 16% procent is gestegen ten opzichte van 2013. De groei in Nederland was echter groter: maar liefst 232%. Deze grote stijging in Nederland komt met name door investeringen in grote wind-op-zeeprojecten ter waarde van 6,7 miljard dollar. Volgens Bloomberg is dit de grootste investering ooit in een duurzaam energieproject (afgezien van waterkrachtprojecten). In de EU kregen de afgelopen jaren zeven off-shore windparken van meer dan een miljard euro hun financiering rond.

Als consument kun je duurzamer worden door zuinig om te gaan met energie, door zelf stroom op te wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen, of – eenvoudiger – door over te stappen op groene energie.

Tags:

Laat een reactie achter