Zelf investeren in duurzame energie

09/09/2016 15:247 reactiesViews: 3

Zoals onder het kopje duurzame energie al te lezen is, zien we tegenwoordig alsmaar meer woningen met zonnepanelen. Het is veruit de populairste methode voor bedrijven en particulieren om middels groene stroom hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. We zien dan ook met regelmaat nieuwsberichten over bedrijven die een grote hoeveelheid zonnepanelen laten installeren of bijvoorbeeld de gemeente die er in investeert. En vanwege de sterk dalende prijs van de afgelopen jaren is het aantal woningen met zonnepanelen de afgelopen 5 jaar verviervoudigd.

Wat kosten zonnepanelen?

Het laten installeren van zonnepanelen is de afgelopen jaren goedkoper geworden, maar vergt nog steeds een aanzienlijke investering. Er zijn echter verschillende maatregelen van kracht die de keuze voor het plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijker maken. Zo is het mogelijk om de BTW over de aanschaf- en installatiekosten terug te vragen. Hierdoor is de terugverdientijd van de investering zo’n 6 tot 9 jaar. Het is daarnaast mogelijk om te salderen; dit houdt in dat je het teveel aan energie dat de panelen genereren, kan terug verkopen aan de energieleverancier. Zo wek je niet alleen gratis stroom op voor jezelf, maar verdien je er ook nog aan. Sommige gemeenten hebben ook subsidies ingesteld voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit verschilt per gemeente dus zorg ervoor dat je dat even controleert. Met al deze maatregelen wordt het financieel gezien een erg aantrekkelijke manier om duurzaam bezig te zijn. Het is immers een investering van mogelijk wel 25 jaar en na de terugverdientijd ben je dus al in staat om kosteloos in je energiebehoefte voorzien.

Waar op letten bij de aanschaf

Bij de aanschaf van zonnepanelen zal er een keuze gemaakt moeten worden voor het type en het aantal panelen. Leidend in deze beslissing zal de energiebehoefte zijn en hoe die zich de komende 20 jaar ontwikkelt. Als bijvoorbeeld de gezinssamenstelling verandert, dan verandert ook het stroomverbruik. Het type zonnepaneel is van belang omdat deze een verschil in rendement leveren en daarom ook verschillen in prijs. De drie varianten zijn monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Deze eerste variant levert het hoogste rendement, gevolgd door de polykristallijn en vervolgens de dunne film panelen.

 

Tags:

Laat een reactie achter