Duurzamer leven

Door het groeiende bewustzijn van het belang van duurzaamheid willen we allemaal steeds duurzamer leven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je beginnen en hoe kun je daadwerkelijk een bijdrage leveren?

Als je een duurzamer leven wilt leiden kan je proberen om te beginnen met het reduceren van afval. Probeer naar producten te zoeken die niet zijn oververpakt en die een normale verpakking hebben. Probeer kritisch te zijn en kies niet voor de producten die je altijd pakt, maar kijk goed naar de mogelijkheden om afval te verminderen. Koop dus bijvoorbeeld geen koekjes waarbij de koekjes binnenin de verpakking ook nog eens individueel verpakt zijn, maar koop een pak koekjes dat niet overdreven veel gebruik maakt van verpakkingsmateriaal.

Naast het verminderen van afval is het ook een goed idee om te proberen meer producten te hergebruiken. Door hergebruik van producten zullen minder nieuwe producten hoeven worden aangeschaft en zal er dus minder afval zijn en minder energie worden verspild aan het produceren van nieuwe producten. Koop dus niet altijd direct nieuwe meubelen, maar kijk of je nog ouder meubilair hebt staan dat ook voldoet. Het is vaak best mogelijk om een oud tafeltje opnieuw te lakken of verven of een oude bank op te sieren met een mooi plaid.

Daarnaast is het ook belangrijk om te stoppen met overconsumptie. Vraag je bij de aanschaf van nieuwe producten af of je ze echt nodig hebt en of ze daadwerkelijk een bijdrage leveren in je leven. Veel mensen hebben de neiging om teveel producten te kopen of producten die erg trendgevoelig zijn te kopen, gewoon omdat het hip is. Helaas gaat dit ten koste van het milieu en zal er energie moeten worden gebruikt om de producten te produceren en uiteindelijk verwijderen. Het is past dus niet in een duurzame levensstijl.

Ten slotte is ook recycling erg belangrijk. Producten die echt aan het einde van hun levensduur zijn zullen moeten worden verwijderd. Met recycling kun je producten op een optimale manier verwijderen en (een deel) van de grondstoffen opnieuw gebruiken. Op deze manier bespaar je niet alleen grondstoffen, maar zal er ook minder energie worden gebruikt bij het maken van nieuwe producten.