Zuinig op onze planeet

We kennen inmiddels allemaal de documentaires wel waarin ons wordt verteld dat we zuiniger moeten zijn met onze planeet en waarin wordt voorspeld dat de poolkappen zullen smelten en de zeespiegel zal stijgen. Volgens experts in dezelfde documentaires zou ons eigen kikkerlandje zelfs helemaal in zee kunnen verdwijnen.

We beseffen ons dus ook steeds beter dat we voorzichtig moeten omgaan met de aarde en dat het milieu erg belangrijk is. We willen immers dat onze kinderen en kleinkinderen en alle generaties daarna ook nog kunnen genieten van deze geweldige planeet.

Duurzaamheid wordt dus steeds belangrijker. Het draait allemaal om het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen die we als mens produceren. Een van die schadelijke stoffen is CO2. Koolstofdioxide de stof die voor het broeikaseffect zorgt en de opwarming van de aarde komt waarschijnlijk voor een groot deel door CO2.

Toch is het niet gemakkelijk om duurzaam te leven en duurzaam met de planeet om te gaan. Het bewust kiezen voor producten die milieuvriendelijk zijn is vaak wat duurder en dat maakt de keuze voor deze producten toch weer een stukje moeilijker. Daarnaast zitten de rijkste bedrijven ter wereld, de oliebedrijven, ook niet te wachten op milieuvriendelijke stroom of groene auto’s. Hoe meer olie we verstoken, hoe meer geld zij verdienen.

En daar houdt de ellende helaas nog niet op. We hebben het in het Westen allemaal vrij goed door de ongelijke verdeling van geld, maar daardoor hebben ze het in armere landen een stuk minder goed. Daar worden dan ook nog altijd dagelijks grote stukken van het regenwoud gekapt om geld te verdienen. De bomen die ons nog enigszins bescherming kunnen bieden tegen CO2 gaan verloren.

We zullen dus wereldwijd steeds bewuster moeten worden en steeds duurzamer gaan leven. De tijd begint langzaam maar zeker te dringen en we zullen een beetje haast moeten maken. Het besef is er bij de meeste mensen al. We moeten er nu alleen nog naar handelen en niet meer alleen aan onze portemonnee denken, maar ook aan de omgeving. We moeten zuinig zijn op onze aarde.

Hoe zit het nou precies?